top of page
  • Forfatters billedeFrk. Lu

Slutninger

I et tidligere blokindlæg fortalte jeg om anslag, nu har jeg valgt at skrive om slutninger.

Overordnet set er der fire forskellige slutninger: Happy ending, Tragedien, Bittersweet og Den Åbne Slutning.


(Hvis du vil se min blog om anslag, kan der klikkes på dette link: )


De Fire Slutninger

Happy Ending

Dette er den lykkelige slutning, hvor alt ender godt. Projektet lykkes, helten vinder, og skurken taber. Er der en kærlighedshistorie, så ender den godt. Et eksempel kunne være et helt almindeligt folkeeventyr, fx Klods Hans, som handler om den yngste søn af en adelig mand, der søger lykken som prinsessens mand. På vejen finder han en træsko, en død krage og en klat mudder. Alt sammen tager han med op på slottet, hvor først de to ældre sønner fejler i forsøgen på prinsessen. Klods Hans vinder prinsessen med sin humoristiske sans ved hjælp af den døde krage, træskoen og klatten af mudder.

I dette eventyr ender alt godt: Klods Hans vinder prinsessen - projektet lykkes, helten vinder, og kærlighedshistorien ender godt; brødrene fejler - skurken taber.


Tragedien

Dette er den tragiske slutning, hvor alt ender skidt. Projektet mislykkes, helten taber, og skurken vinder. Er der en kærlighedshistorie, så ender den skidt. Et eksempel kunne være H.C. Andersens eventyr Den Lille Havfrue, som handler om en havfrue, der forelsker sig i en prins på landet. For at komme op og kunne vinde ham som sin kommende mand, går hun til havheksen, som giver hende ben for hendes stemme. Derudover vil det gå ondt hver gang havfruen går med sine ben på landjorden. Havfruen tager dog i mod, og hun ender på land, hvor hun møder prinsen. Alt går godt, indtil prinsen møder en kvinde, som han mistager for den lille havfrue og gifter sig med hende. Den lille havfrues søstre kommer da med en kniv, hvor hun skal stikke prinsen i hans hjerte, så hun kan blive havfrue igen, ellers dør hun. Hun nægter dog og ender som skum på havets overflade.

I dette eventyr ender alt skidt: Prinsen ender med at gifte sig med en anden kvinde end havfruen - projektet mislykkes, skurken vinder (havheksen), kærlighedshistorien ender skidt, og helten taber. Derudover ender den lille havfrue med at dø til allersidst.


Bittersweet

Dette er den grå slutning, hvor tingene ender godt - sådan da. Hovedpersonen får det vedkommende ønsker, men fravælger det vedkommende har brug for. Et eksempel kunne være en historie om en ung person, der har planer om at blive den mægtigste magiker, der findes. Længere i historien møder vi en anden vedkommende, hvori vores hovedperson forelsker sig i denne vedkommende. Dog ender historien med, at hovedpersonen fravælger kærligheden for at blive den mægtigste magiker, der findes.

I denne fortælling ender tingene godt, sådan da: Hovedpersonen bliver den mægtigste magiker, der findes - projekt lykkes, helten vinder, og skurken taber; hovedpersonen får det vedkommende ønsker - mens vedkommende fravælger kærligheden - kærlighedshistorien ender skidt, og hovedpersonen fravælger det, vedkommende enlig har brug for.


Den Åbne Slutning

Dette er den overraskende slutning, hvor man ikke rigtig ved, hvordan tingene ender. Vi ved ikke, om projektet lykkes, og vi ved ikke helt, hvordan historien den slutter. Ender den lykkeligt eller tragisk? Vinder eller taber helten? Denne slutning er med til at tirre læseren og kan gøre vedkommende irriterende. Den Åbne Slutning kunne være god i en serie, hvor man stopper den første del meget åbent og så fortsætte historien i næste del.


Want & Need

Want and need (på dansk "Ønsker og har brug for") er et begreb, der kan hjælpe dig til at finde på din slutning. Den bør indgå i din overvejelse om, hvorvidt din historie skal ende lykkelig, tragisk, gråt eller åbent. For at forstå dette begreb laver vi et (knap så flot) skema:


Happy Ending ender som regel med, at helten får både det, vedkommende ønsker og har brug for. Nogle har nok langt mærke til, at der er et minus i parentes ud for Happy Ending; i virkeligheden behøver helten ikke at opnå, det vedkommende ønsker, men bare det vedkommende har brug for. Så i det klassiske eventyr med Klods Hans, så behøvede han ikke at vinde prinsessen, men kunne i stedet være blevet gift med en anden smuk kvinde, der havde været ligeså god som prinsessen.


Tragedien ender altid med, at helten hverken får det vedkommende ønsker og har brug for, ligesom i eventyret om Den Lille Havfrue. Helten opnår desværre hverken det ende eller det andet.


Bittersweet ender som regel med, at helten får det, vedkommende ønsker, men ikke det vedkommende har brug for. Derfor et plus i want, men et minus i need. Som i mit tidligere eksempel får hovedpersonen sit ønske om at blive den mægtigste magiker, men fravælger kærligheden, som vedkommende enlig har brug for.


Den Åbne Slutning er ikke med i dette skema, eftersom man ikke ved, hvorvidt projektet lykkes, og om historien ender lykkeligt, tragisk eller gråt.


Dette er det basiske for slutninger, og selvfølgelig kan der være flere variationer, men dette er de fire mest basale. Den Åbne Slutning kan der også leges meget med, da det er en meget bred overskrift.

Jeg håber, at det kan hjælpe jer med at få afsluttet noget - især hvis I er ligeså dårlige som mig til at få afsluttet et skriveprojekt.

18 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page